Talkshow Het Geluid van Rotterdam

Talkshow Het Geluid van Rotterdam

Begin juli was ik te gast in de talkshow van Het Geluid van Rotterdam. Ik was daar namens Muziekweb, om iets te vertellen over onze organisatie en over wat we doen om Rotterdams muzikaal erfgoed te behouden. In het bijzonder dat van Kaapverdische oorsprong. Want deze talkshow van Het Geluid van Rotterdam stond in het teken van Kaapverdië. Rotterdam heeft een grote Kaapverdische gemeenschap, en veel Kaapverdische muziek komt dan ook uit Rotterdam. Het eerste door Kaapverdianen opgerichte muzieklabel kwam ook uit deze stad: Morabeza Records. Het label werd opgericht in 1965 en was van groot belang voor Kaapverdische muziek. De talkshow van Het Geluid van Rotterdam draaide daarom grotendeels om dit label. De talkshow is (in verkorte versie) uitgezonden door lokale omroep OPEN en staat nu online.

Geluid van Rotterdam Morabeza Records logo Muziekweb

Het Geluid van Rotterdam was ooit begonnen als Stadsinitiatief in 2012, met als doel meer aandacht te schenken aan het muzikale erfgoed van de stad. Het verhaal van Morabeza en de oprichter João Silva hoort daar ook bij. Het is dusdanig bijzonder dat er een documentaire is gemaakt die op het Filmfestival van Rotterdam is vertoond. Ook in de aflevering van De Hokjesman was Silva te zien (over Rotterdammers), net zoals diverse andere media aandacht voor Silva en Morabeza hadden. Niet alleen was het label belangrijk voor de Kaapverdische muziek. Het heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van Kaapverdië tegen Portugal. De muziek uit Kaapverdië mocht namelijk niet van de koloniale overheid in eigen land gespeeld worden. Door Morabeza Records kon de Kaapverdische cultuur en muziek toch veilig gesteld worden, vanuit Rotterdam. De muziek van Morabeza is op deze manier zowel Rotterdams als Kaapverdisch erfgoed.

Zoals bij Het Geluid van Rotterdam ter sprake kwam, is het archief (geluidsbanden) van Morabeza Records geschonken aan het Stadsarchief Rotterdam. Het Stadsarchief heeft deze banden gedigitaliseerd en zal ze conserveren. Op deze banden staan de opnamen van de lp’s die Morabeza heeft uitgebracht sinds 1965. Afgesproken is dat Muziekweb de gedigitaliseerde lp’s via de website toegankelijk zal maken. Zo kan iedereen kennismaken met de muziek van Morabeza. Op Muziekweb zijn de hoezen (ook gedigitaliseerd door het archief) te bekijken, en van ieder nummer kunnen 30 seconden beluisterd worden. En binnen de openbare bibliotheken zelfs de volledige nummers. De eerste lp is als test online gezet, hopelijk volgen de andere lp’s snel. Muziekweb heeft al op meerdere manieren Kaapverdische muziek onder de aandacht gebracht, en dit past hier goed tussen. Een mooie samenwerking dus tussen Morabeza Records, het Stadsarchief Rotterdam en Muziekweb.

Geluid van Rotterdam Morabeza Records Muziekweb
Een platenhoes uit de collectie van Morabeza Records.

Het was een leuke ervaring om in de talkshow te gast te zijn, en goed om iets over Muziekweb te kunnen vertellen. Ook de livemuziek maakte indruk. Het is goed dat er met Het Geluid van Rotterdam aandacht wordt besteed aan de muzikale geschiedenis van Rotterdam. De eerste serie van vijf talkshows is inmiddels afgelopen. Hopelijk komt er nog een reeks. Met meer publiciteit moet er dan ook wel meer publiek te vinden zijn lijkt mij. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om over de Rotterdamse muziekgeschiedenis te vertellen. Online, een documentaire of serie artikelen. Bijvoorbeeld over hardcore/gabberhouse, waar ik hier al eerder iets over schreef. Dat is ook Rotterdams erfgoed. Het Geluid van Rotterdam kan over dergelijke onderwerpen vast iets moois maken.

Reacties zijn gesloten.