Kijken en luisteren: NPR Tiny Desk concerts

Kijken en luisteren: NPR Tiny Desk concerts

Artiesten van wereldformaat, die optreden in een kantoor, opeengepakt tussen een bureau en boekenkasten? Dat kan, en het is te zien en te horen in de serie Tiny Desk concerts, een initiatief van de Amerikaanse publieke radiozender NPR.
Deze zender maakt programma’s die weer door andere publieke radiozenders kunnen worden uitgezonden. Naast alle commerciële (televisie)stations uit de Verenigde Staten, zoals we die hier hebben leren kennen, bestaat er in de VS dus ook een publieke omroep. In Amerikaanse televisieseries of films wordt soms wat lacherig gedaan over NPR, als een saaie zender voor hipsters en pseudo-intellectuelen. Of dat beeld klopt weet ik niet, maar van NPR Music word ik in ieder geval zeer enthousiast. Via internet zijn concerten terug te luisteren of te bekijken (ook vanuit Europa!), en ze maken opnamen van bijzondere (radio)optredens, zoals dus de NPR Tiny Desk concerts, opgenomen in hun eigen kantoor, bij het bureau van de producer.

NPR Tiny Desk concerts logo

Op de website van de show is het archief terug te vinden, en de lijst van artiesten die langs zijn gekomen is indrukwekkend. We vinden daar niet alleen alternatieve bandjes of singer-songwriters die het geen probleem vonden om met beperkte middelen enkele nummers te spelen, maar ook zeer populaire artiesten zoals Adele, Macklemore & Ryan Lewis of John Legend, die op andere momenten met gemak grote zalen of stadions uitverkopen. Ook de nogal uit de kluiten gewassen band The Polyphonic Spree kwam langs, en die wisten maar liefst zeventien man in de ruimte te proppen voor een kerstoptreden.

Hieronder een kleine selectie uit het grote archief van NPR Tiny Desk concerts, waarvan overigens ook een YouTube-kanaal bestaat. Ik heb zes sessies uitgekozen van recente en minder recente optredens.

Daughter (2013)
Het Engelse trio Daughter bracht in 2013 het debuutalbum If You Leave uit. Erg mooi en sfeervol, maar de veelal melancholische nummers zijn niet geschikt voor ieder moment. Af te raden om te draaien in een sombere bui. Hun muziek doet wel wat denken aan The xx, die al eerder een Tiny Desk concert gaven. Hier speelt Daughter drie nummers van If You Leave in een akoestische versie, met fraaie zang en gitaarspel van frontvrouw Elena Tonra.

Nick Lowe (2010)
Dat het allemaal niet zo zwaarmoedig hoeft te zijn bewijst Nick Lowe, de singer-songwriter uit Engeland. Lowe, tegenwoordig met grijze kuif, wordt in 2014 65 en kan wat meer relativeren in zijn liedjes. Hij combineert onder meer country, rock-’n-roll en jazz, en schrijft de meest simpele maar daarmee niet minder geweldige nummers. De man is overigens een rocklegende, niet alleen vanwege zijn eigen materiaal, maar ook door zijn enorme staat van dienst als producer voor anderen. Zo werkte hij in het verleden onder meer met Elvis Costello, John Hiatt, The Pretenders en Paul Carrack. Daarnaast was hij getrouwd met Carlene Carter, de stiefdochter van Johnny Cash. Schoonvader Cash (toch wel bijzonder!) nam een versie op van het door Lowe geschreven The Beast in Me voor het eerste deel van zijn American Recordings-serie, mede daardoor een van Lowe’s bekendere nummers (het werd ook gebruikt in The Sopranos trouwens). Hier speelt Nick Lowe vier nummers, afkomstig van verschillende albums.

Yann Tiersen (2012)
De Franse componist/multi-instrumentalist Yann Tiersen werd wereldberoemd met zijn geweldige soundtrack voor de erg leuke film Le fabuleux destin d’Amélie Poulain uit 2001. Daarnaast maakte hij ook mooie soundtracks voor Good Bye Lenin! en de documentaire Tabarly. Maar hij is ook soloartiest, met een groot aantal albums op zijn naam. Die heb ik bijna allemaal zeer veel geluisterd, maar na de cd Dust Lane was mijn aandacht wat minder geworden, en zijn meest recente plaat Skyline (2011) had ik dan ook grotendeels genegeerd. Dat dit onterecht is bewijst Tiersen hier in zijn NPR Tiny Desk concert, waar hij met band vier nummers speelt. Tiersen is de man die in het eerste nummer de viool speelt overigens.

Waxahatchee (2013)
Katie Crutchfield, beter bekend als Waxahatchee, maakte met Cerulean Salt een van mijn favoriete platen van 2013. Hier speelt ze drie nummers, waaronder twee van haar debuut American Weekend. Hoe ze daar staat, kwetsbaar en verlegen, met de gitaarversterker op -1, en hoe indringend ze zingt: ze maakt op mij veel indruk – vooral met Bathtub, het tweede nummer.  Katie is awesome!

Stars (2011)
Niet zo heel erg bekend, maar wel heel erg goed, is de Canadese band Stars. Ze  maakten tot op heden zes albums met zeer geraffineerde indiepop, en al die zes albums zijn het beluisteren meer dan waard. Sterker nog, ik durf Stars wel tot mijn favoriete bands te rekenen (andere favorieten Mates of State kwamen ook eens langs overigens). Grootste troef van de groep is de duozang van Torquil Campbell en Amy Millan. Hier spelen ze samen met enkel een gitarist, en zingen ze onder andere twee nummers van The Five Ghosts uit 2011. Maar waarom heeft Amy Millan nu zo’n enorme zonnebril op?

Neko Case (2013)
NPR is een Amerikaanse zender, en als iets typisch Amerikaans is, is het wel Halloween. Dus moest Neko Case, die een optreden gaf rond Halloween, samen met haar band verkleed optreden. En of het gorillapak nu van invloed was of niet, het resultaat mag er zijn. Wat is Neko Case toch een goede zangeres, maar ook de andere dame, Kelly Hogan (let op de vogel met uitgepikt oog in de snavel op haar schouder!), heeft een mooie stem. Ze spelen hier drie nummers van haar album uit 2013, met die lange titel: The Worse Things Get, the Harder I Fight, the Harder I Fight, the More I Love You.

Enkele andere aanraders uit de enorme lijst: Basia BulatJames Vincent McMorrow, Josh Ritter, Jens Lekman, Benjamin Gibbard en ga zo maar door. Van ieder NPR Tiny Desk concert is de audio ook te downloaden, een mooie service!

Reacties zijn gesloten.