Sidepony en een devil’s haircut: liedjes over haar

Sidepony en een devil’s haircut: liedjes over haar

Wat doe je met haar? Kammen, verven, knippen of laten groeien, scheren, opsteken, stijlen of juist krullen laten zetten. En nog veel meer. Je kunt er ook over een liedje over schrijven. Geen onderwerp zo alledaags als (hoofd)haar, maar als goed muzikant moet je natuurlijk over alles een nummer kunnen maken. Dus ook over haar. Dat is dan ook veel gedaan. Bijvoorbeeld over haarkleuren, waarbij met name blondines erg populair zijn. Zo maakte Rod Stewart, zelf ook voorzien van een kenmerkende haardos, een album met de titel Blondes Have More Fun. De paardenstaart, of ponytail, is ook een geliefde haardracht om te bezingen. Vooral vanuit mannelijk perspectief. Zoals door Gene Vincent, die in 1956 erg onder de indruk was van de rode spijkerbroek en paardenstaart van een meisje ‘down town’. Hieronder nog eens zes nummers over haar.

Lake Street Dive – Sidepony
Inspiratie voor dit stukje kwam van een van mijn favoriete nummers van dit jaar tot nu toe: Sidepony. Het is van de groep Lake Street Dive, en afkomstig van hun gelijknamige, derde album. De groep uit Boston maakt muziek ergens tussen jazz, ouderwetse soul en rock in. Blikvanger en spil van de groep is Rachael Price, oorspronkelijk jazzzangeres. Zij zingt in Sidepony over haar eigen kapsel (zo heb ik begrepen) en houdt het lekker simpel: meer dan een clip of scrunchy heeft ze niet nodig. Een grappig tekst, en een heerlijk swingend nummer, zeker in deze liveversie opgenomen voor de zender WFUV.

Beck – Devil’s Haircut
Minder helder of duidelijk is het door Beck bezongen kapsel in Devil’s Haircut. Deze single van zijn inmiddels klassieke album Odelay (1996) is nog altijd een knaller vol met stampende drums en samples. Maar waar de tekst precies over gaat? Beck lijkt er lustig op los te associëren, maar met een daadwerkelijke haardracht heeft Devil’s Haircut vermoedelijk weinig te maken. Hoe dan ook, het blijft een erg tof nummer.

The Brunettes – Her Hairagami Set
Is er een groep beter geschikt om een nummer te maken over haar en kapsels dan The Brunettes? Waarschijnlijk niet. Dit Nieuw-Zeelandse duo maakt fijne indiepop (of twee pop), maar weet ondanks veelal positieve kritieken niet echt door te breken in Europa. Op hun derde album Structure & Cosmetics (2007) is Her Hairagami Set te vinden, een melancholiek nummer waarin alle haarstijlen worden bezongen die je kunt maken met een hairagamai set. Nooit van gehoord, maar dit blijkt een echt bestaand hulpmiddel te zijn om zelf met je haar te knutselen. Je krijgt door dit nummer, en de bijbehorende video, sterk het gevoel dat het hebben van het juiste kapsel op sommige mensen een grote druk kan leggen.

Extince – Kaal of kammen
In het Nederlands zijn vanzelfsprekend ook liedjes over haar gemaakt. Meisjes met rode haren bijvoorbeeld, van Arne Jansen uit 1972. Maar ook Extince deed het, met zijn single Kaal of kammen (1996). Een ‘diss track’ richting Ossdorp Posse, naar aanleiding van een ruzie met de Amsterdamse groep. Extince, die doorbrak door met zijn single Spraakwater, maakte eerder het nummer Turbotaal met de Amsterdammers. Maar later was Ossdorp Posse niet meer zo blij met de Brabantse rapper, en maakte de Posse het nummer Braakwater. Extince reageerde op kenmerkende relaxte wijze met Kaal of kammen, waarmee hij opnieuw bewees Nederlands grootste rapper te zijn.

India Arie – I Am Not My Hair
Haar is niet neutraal. Denk maar aan de hanenkam van de punkers, de kaalgeschoren hoofden van skinheads, Rastafari’s met hun dreadlocks of de lange haren van hippies in de jaren zestig. De openingsscène uit de oorlogsfilm Full Metal Jacket (regie Stanley Kubrick) is ook veelzeggend: in het leger verliest de rekruut zijn identiteit om tot soldaat gemaakt te worden, en daartoe moet zijn haar eraf. En wat te denken van niet nader te noemen populistische leiders in Nederland en de V.S., die een op zijn zachts gezegd opvallend kapsel hebben? Ian Buruma schreef er een opinieartikel over in NRC Handelsblad, hier te lezen (wel betalen). Over haar en identiteit maakte neo soul/r&b-zangeres India Arie het nummer I Am Not My Hair. Ze gaat onder meer in op het ‘ontkroezen’ van haar, een algemeen gebruik onder de Afro-Amerikaanse bevolking, maar niet onomstreden.

Billie Joe Armstrong + Norah Jones – Silver Haired Daddy of Mine
Om af te sluiten een oudje in een nieuwe versie. That Silver-Haired Daddy of Mine stamt al uit 1931 en werd gezongen door Gene Autry en Jimmy Long. In 1935 verkochten ze maar liefst vijf miljoen singles van het nummer. Het werd later opgenomen door The Everly Brothers voor hun album Songs Our Daddy Taught Us (1958), en daarna ook nog door Simon & Garfunkel. Van de Everly Brothers-versie maakten Norah Jones en Billie Joe Armstrong (van punkband Green Day) weer een mooie cover voor de plaat Foreverly, volledig gevuld met nummers van de Everly-broers. De titel is iets aangepast sinds 1931, maar verder blijft het een fraai nummer vol nostalgie.

2 gedachten over “Sidepony en een devil’s haircut: liedjes over haar

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.