Jaarlijstje 2021: Een aantal favoriete albums

Jaarlijstje 2021: Een aantal favoriete albums

De inspiratie om iets te schrijven voor mijn blog was ver te zoeken in 2021. Maar om nu zelfs geen overzicht te maken van favoriete muziek, zoals ik sinds 2013 ieder jaar heb gedaan, dat ging me toch te ver. Daarom hier toch een poging tot een jaarlijstje 2021, met favoriete albums. In 2020 moest ik al behoorlijk zoeken om voldoende albums te vinden, en dit jaar vond ik het nog lastiger. Met moeite haalde ik er tien. Dat betekent niet dat ik in 2021 geen muziek heb geluisterd, zeker niet. Maar veel kwam niet uit 2021, of verscheen niet in albumvorm. Daarom zal ik voor het eerst ook een apart jaarlijstje van favoriete nummers uit 2021 plaatsen. Heb ik gelijk ook wat extra ‘content’.

Tien die zeker favoriet waren:

01. CHVRCHES – Screen Violence
Met Screen Violence heeft CHVRCHES na het in mijn ogen wat mindere Love Is Dead uit 2018 weer een echte klapper gemaakt. Het Schotse drietal liet zich dit keer inspireren door (horror)films uit de jaren 80 en de bijbehorende soundtracks. Met succes, want er staat gewoon geen enkel slecht nummer of Screen Violence. Enkele favorieten: Asking For A Friend, California (hieronder in een akoestische versie), Nightmares en de single How Not To Drown met zanger Robert Smith (The Cure). Eind dit jaar verscheen een ‘directors cut’, met nog eens drie extra tracks, waarvan ik Screaming de beste vind.

02. Benny Sings – Music
Na City Pop (2019) is Music het tweede album van de Nederlandse zanger/producer Benny Sings dat een plek krijgt in mijn jaarlijstje. Ook Music is weer een heerlijk relaxte plaat, ideaal voor een rustige ochtend of een zonnige middag, maar eigenlijk ook voor ieder ander moment.

03. Kings of Convenience – Peace or Love
Alsof er niks veranderd was, zo kwamen de Noren van Kings of Convenience twaalf jaar na hun laatste plaat met Peace or Love. En dat klinkt inderdaad alsof ze gewoon verder zijn gegaan bij waar ze in 2009 waren gebleven met Declaration of Dependence. Zelfs Feist zingt weer mee in twee nummers. Ouderwets goed dus.

04. The Staves – Good Woman
De zussen Staveley-Taylor hadden zes jaar nodig voor hun derde album Good Woman, dat opnieuw gevuld is met de fraaie harmonieën waar het drietal om bekend staat. Gewoon mooi, en dat is voldoende.

05. Tinashe – 333
Sinds Tinashe brak met haar platenmaatschappij en op eigen houtje haar muziek uitbrengt, heeft ze aan creativiteit duidelijk geen gebrek, zoals ze bewijst met het afwisselende 333. Nu nog hopen dat de verzendkosten voor de cd van 333 nog een beetje zullen dalen, want die zijn zo absurd hoog dat we in ieder geval in Europa moeten blijven streamen.

06. Lyrical School – Wonderland
Net als Be Kind Rewind (2019) vind ik ook Wonderland van de Japanse idol-rapgroep Lyrical School echt heel leuk. Wonderland bevat tal van vrolijke singles, met even vrolijke videoclips. Van de albumtracks springt vooral het nummer Shark Fin Soup er wat mij betreft uit dankzij de sterke beat met een Aziatische melodie.

07. Kyary Pamyu Pamyu – Candy Racer
In 2021 is Kyary Pamyu Pamyu al lang niet meer enkel zangeres, als ze dat ooit al was. Ze is een mediapersoonlijkheid in Japan, die ook nog muziek maakt. Candy Racer was daar niet echt succesvol en dat is jammer, want er staat veel leuks tussen. Producer Yasutaka Nakata had in 2021 overduidelijk inspiratie, en zeker de eerste drie nummers (waarvan een met gabberbeats!) laten een nieuwe kant van Kyary horen.

08. Silk Sonic – An Evening With Silk Sonic
Silk Sonic kan met recht een ‘superduo’ genoemd worden, want onder deze naam maakten Bruno Mars en Anderson. Paak samen dit album vol vintage soul, dat teruggrijpt op de jaren 70 en 80. Glad en gelikt op de goede manier, inclusief danspasjes en outfits, en soms ook heel funky. Erg leuk!

09. Roosevelt – Polydans
Altijd (of bijna altijd) als ik iets van Roosevelt hoor vind ik het goed, en dat geldt ook voor Polydans. Toch vergeet ik hem blijkbaar dan weer, want zijn vorige plaat Young Romance uit 2018 bijvoorbeeld bleek ik nauwelijks te hebben geluisterd. Omdat goed te maken, en omdat ik Polydance beter vind dan die voorganger, daarom dan nu een plek in mijn jaarlijstje 2021.

10. The Go! Team – Get Up Sequences Part One
In een jaar van lockdowns, afgelaste concerten, gesloten musea en coronabesmettingen is het fijn om The Go! Team te hebben. Hun platen lopen altijd over van energie en plezier, en zo ook Get Up Sequences Part One. De bonte en kolkende mix van talloze stijlen (o.a. hiphop, breakbeat, indie en funk) is op Get Up Sequences Part One nog altijd even aanstekelijk, druk en vrolijk, en daarmee zeer welkom.

Ook leuk maar te weinig geluisterd:

Kacey Musgraves – Star-crossed
Laura Stevenson – Laura Stevenson
Chai – Wink
Courtney Barnett – Things Take Time, Take Time
Japanese Breakfast – Jubilee
Amason – Galaxy II
Jason Isbell and The 400 Unit – Georgia Blue

Reacties zijn gesloten.