Jaarlijstje 2020: Een aantal favoriete albums

Jaarlijstje 2020: Een aantal favoriete albums

De afgelopen weken verschenen ze weer overal: de jaaroverzichten en jaarlijstjes van 2020. De beste films, strips, beeldende kunst, boeken en natuurlijk de beste muziek van het jaar. Gehavende lijstjes vaak, want de culturele sector en de kunsten zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Ik weet niet in hoeverre mijn jaarlijstje van favoriete albums, dat ik sinds 2013 jaarlijks plaats, hierdoor is beïnvloed. Als ik alle overzichten lees, merk ik dat ik heel veel muziek niet heb geluisterd. Ook van artiesten die ik normaal gesproken zeker goed vind. Maar om de traditie niet te onderbreken (en om nog iets te plaatsen voor het jaar voorbij is!) toch mijn jaarlijstje 2020. Niet met 20 favoriete albums zoals voorgaande jaren, maar gewoon, een aantal.

Tien die zeker favoriet waren:

01. Charli XCX – how i’m feeling now
Gemaakt in zes weken isolatie tijdens de lockdown in april/mei, maar wat een waanzinnige plaat! Na de mixtapes uit 2017 is how i’m feeling now eindelijk het album geworden waarvan je hoopte dat Charli XCX het ooit zou maken, vol emotionele ‘hyperpop’ en knallende anthems over het missen van het oude normaal.

02. Waxahatchee – Saint Cloud
Drie keer eerder stond Waxahatchee al in een van mijn jaarlijstjes, waarvan twee keer op de eerste plaats. Saint Cloud is wat minder indie en meer americana, maar nog steeds heel erg goed.

03. Chelmico – Maze
Na Fishing uit 2019 houden Rachel en Mamiko de vaart er in met Maze. Eigenwijze Japanse hiphop, voor mij onverstaanbaar maar heel erg vermakelijk, ook dankzij de gekke videoclips. Oh, en ze hebben nu wel een Engelstalige Wikipedia-pagina!

04. Eefje de Visser – Bitterzoet
Vier albums maakte Eefje de Visser tot nu toe. Ik vond ze allemaal erg mooi. Maar pas met Bitterzoet lijkt iedereen om: tijdschrift OOR riep het uit tot het beste album van het jaar, en ook andere media kregen geen genoeg van Eefje. Eindelijk dan die definitieve doorbraak?

05. Dua Lipa – Future Nostalgia
Als iemand in 2020 wel succesvol was, dan was het Dua Lipa. En terecht ook, want Future Nostalgia is superaanstekelijk en staat vol met dansvloerkrakers. Ook de remixversie Club Future Nostalgia was cool. Stelt Dua zich hiermee kandidaat als de nieuwe Queen of Pop? Van mij mag ze.

06. Jason Isbell and The 400 Unit – Reunions
Kwaliteit gegarandeerd bij Jason Isbell, of hij het nu solo doet of met The 400 Unit – hoewel het verschil niet meer zo duidelijk is. Zo ook op Reunions, vol sterke songs. Komt bij dat Isbell een sympathieke man is, die binnen de vaak nog altijd conservatieve americana niet bang is zijn (progressieve) mening te laten horen en ook nog eens bijzonder snedig uit de hoek kan komen op Twitter.

07. Jhené Aiko – Chilombo
Het is heerlijk wegzweven met Jhené Aiko op Chilombo, die als altijd met zachte stem zingt over spiritualiteit, seks en relatieperikelen. Barack Obama zette haar Summer 2020 in zijn lijstje met favorieten van het jaar, dus dan is het zeker goed.

08. Teddy Thompson – Heartbreaker Please
Gebroken harten bij Teddy Thompson, die een countrysoul-achtig (?) album maakt over liefdesverdriet zonder dat direct de tranen over je wangen lopen. Integendeel zelfs, want ik vind het best een opbeurend album.

09. Grimes – Miss Anthropocene
Wie Grimes vooral een als een vreemde dame beschouwt, zag in 2020 zijn gelijk bevestigd toen zij en haar partner Elon Musk (die van Tesla en SpaceX) hun kind de naam X Æ A-12 meegaven. Dat mocht niet van de staat Californië, dus uiteindelijk werd het X AE A-XII… Wie Grimes beschouwt als een interessante zangeres/producer die coole muziek maakt, zag in 2020 eveneens zijn gelijk bevestigd, want Miss Anthropocene is fascinerend. En dat lijkt me het belangrijkste.

10. Låpsley – Through Water
Na haar debuut Long Way Home uit 2016 was Låpsley lange tijd uit beeld, maar met Through Water laat ze horen dat ze zeker niet vergeten mag worden.

Ook goed, maar niet alles evenveel geluisterd:

Hayley Williams – Petals for Armor
Georgia – Seeking Thrills
Kehlani – It Was Good Until It Wasn’t
Lydia Loveless – Daughter
Run The Jewels – RTJ4
Annie – Dark Hearts
Laura Veirs – My Echo
Iri – Sparkle
Ólafur Arnalds – Some Kind of Peace
Phoebe Bridgers – Punisher
Beabadoobee – Fake It Flowers
Carly Rae Jepsen – Dedicated Side B
BLACKPINK – THE ALBUM (alles in hoofdletters natuurlijk)
Cleo Soul – Rose in the Dark
BENEE – Hey u x
Basia Bulat – Are You In Love?
Rina Sawayama – SAWAYAMA

Reacties zijn gesloten.