Gemeenteraadsverkiezingen 2014, Garden State en The Shins

Gemeenteraadsverkiezingen 2014, Garden State en The Shins

Woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Een feest van de democratie? Je zou er eerder verdrietig van worden. Is het niet omdat er een historisch lage opkomst verwacht wordt, juist op het moment dat de verkiezingen extra belangrijk zijn (zo heb ik in de krant gelezen), dan is het wel omdat je ook snapt waarom mensen geen zin meer hebben om te stemmen. Die sneue campagnes, de uitstralingsloze lijsttrekkers, de slappe slogans, de landelijke politici die een dagje hun gezicht laten zien, de hole frasen en loze beloften, de vele lokale partijen die ‘leefbaar’ of ‘trots’ zijn, en dan natuurlijk nog die verschrikkelijke posters. Met als beschamend dieptepunt die van de VVD. Maar gelukkig heb ik een remedie gevonden tegen al deze treurigheid: Natalie Portman in Garden State!

Natalie Portman, de actrice? Jazeker! Dat zit zo. In de radio- en tv-commercials van de rijksoverheid die informeren over de verkiezingen wordt al enkele jaren gebruik gemaakt van een specifiek liedje: New Slang, van The Shins (zie het filmpje uit 2012). Een erg leuk nummer van een fijne band, afkomstig van hun debuut Oh, Inverted World (2001). Twee jaar later bracht de band van zanger James Mercer (ook bekend van Broken Bells) het album Chutes Too Narrow uit, dat zeer positief ontvangen werd onder Nederlandse popjournalisten: het bepaalde de derde plaats in de eindlijst van 2004 van muziekblad OOR. De doorbraak bij het grote publiek was echter te danken aan de film Garden State.

Garden State (2004) is het regiedebuut van acteur Zach Braff, die wereldberoemd werd door zijn rol als John ‘J.D.’ Dorian in de komedieserie Scrubs. Braff is niet alleen regisseur van Garden State (en auteur van het script), maar ook de hoofdrolspeler. Hij speelt Andrew, een jongen die in de knoop zit met zichzelf. Andrew is acteur, woont in Californië  en heeft al jaren geen contact meer met zijn familie, maar moet terug naar New Jersey vanwege het overlijden van zijn moeder. Daar ontmoet hij Sam, een wat excentriek meisje gespeeld door Natalie Portman. Hij wordt verliefd op haar en dankzij Sam leert hij het leven weer te aanvaarden – kort samengevat.

Garden State Sam Andrew Natalie Portman Zach Braff

Garden State is in veel opzichten een typische Amerikaanse ‘indiefilm’, wat betreft thema, verhaal en personages. En niet te vergeten de muziek. De soundtrack, ook weer door Braff samengesteld, is waar ik Garden State lange tijd vooral van kende. Deze wordt gekenmerkt door een selectie van smaakvolle indiepop en singer-songwriters uit heden en verleden. Zo horen we Coldplay (toen ze nog leuk waren), Frou Frou, Iron & Wine, Zero 7, maar ook Simon & Garfunkel, Nick Drake (!) en tweemaal The Shins.

The Shins spelen zelfs een belangrijke rol in het verhaal. De eerste keer dat Andrew en Sam elkaar ontmoeten is in de wachtruimte van een ziekenhuis. Hier zit Sam muziek te luisteren, en ze geeft Andrew haar hoofdtelefoon om te laten horen waarnaar: ‘You gotta hear this one song, it’ll change your life I swear.’ Het is New Slang, van The Shins.
Waarschijnlijk smelten alle kijkers op dit moment voor Natalie Portman , en anders wel voor The Shins. Filmpjes van deze specifieke scene worden helaas keer op keer van Youtube verwijderd, dus ik kan het hier niet laten zien

Andrew en Sam maken een tochtje op de motor.
Andrew en Sam maken een tochtje op de motor.

Iedere keer als het spotje voor de verkiezingen op de radio voorbij komt, en dat is deze dagen heel veel, hoor je een stukje van New Slang. Het blijft een heel mooi nummer, dus dat is sowieso een pluspunt. En sinds ik Garden State heb gezien (enkele weken geleden was het eindelijk zover), moet ik ook aan die scene denken, met Sam en Andrew. Zo heb ik toch nog een positieve associatie met de verder weinig verheffende aanloop tot de verkiezingen. Stemmen doe ik sowieso wel. Al was het maar om aan de populistische onzin, het negativisme en de rancune van sommige partijen een tegenwicht proberen te bieden.

De officiële videoclip van New Slang:

Reacties zijn gesloten.