Jaarlijstje 2021: 15 favoriete tracks

Jaarlijstje 2021: 15 favoriete tracks

Met moeite kon ik dit jaar tien albums vinden voor mijn jaarlijstje met favoriete muziek. Terwijl ik toch echt veel muziek heb geluisterd. Maar dat was muziek die niet op albums stond. Vaak waren het losse nummers (heet dat nog een single?), soms afkomstig van een EP. Bijna allemaal Japans. En alles alleen digitaal verschenen: geen van de nummers uit mijn lijstje is in Nederland in een fysieke vorm uitgebracht. Het is dankzij streamingdiensten en downloads dat ik deze muziek heb kunnen luisteren. Zonder internet had ik de meeste van deze muziek ook nooit gekend. Dit lijstje met mijn favoriete tracks van 2021 geeft denk ik een beter beeld van wat ik dit jaar heb geluisterd dan mijn albumlijst. Misschien is dat volgend jaar weer anders, maar ik vond het wel een opmerkelijke constatering. Is het album inderdaad passé? In ieder geval, hier mijn vijftien favoriete tracks van het jaar!

01. Waxahatchee – Light of a Clear Blue Morning
In 2021 bracht Waxahatchee haar album Saint Cloud (2020) opnieuw uit met drie extra tracks. Alle drie covers, waarvan Light of a Clear Blue Morning, oorspronkelijk van Dolly Parton. Deze werkelijk prachtige versie van Waxatachee overtreft in mijn ogen het origineel vele malen. Om tranen van in je ogen te krijgen, zo mooi. Op YouTube zijn enkele live-uitvoeringen te vinden, gefilmd vanuit het publiek.

02. Perfume – Polygon Wave / ポリゴンウェイヴ
Perfumeproducer Yasutaka Nakata had in 2021 overduidelijk een opleving. Voor Perfume produceerde hij Polygon Wave, een van hun beste nummers in lange tijd. Op de bijbehorende EP staan nog een twee leuke nieuwe nummers. Polygon Wave was ook de naam van twee concerten die de groep in augustus gaf, en gezien de beelden was dat weer een spectaculaire en grensverleggende show. Het wordt tijd dat Perfume daar eens de internationale erkenning voor krijgt.

03. Atarashii Gakko! – Nainainai
Mijn meest beluisterde nummer in Spotify dit jaar was Koibumi van Atarashii Gakko!. Maar dat is uit 2020. Daarom hier Nainainai, wel uit 2021 en opnieuw een erg leuk nummer van deze Japanse groep, die altijd optreedt in schooluniformen. Atarashii Gakko!. brak in 2021 internationaal door dankzij grappige filmpjes op YouTube waarin ze uitleg geven over Japanse cultuur en gebruiken. Hun naam werd aangepast (新しい学校のリーダーズ heten ze eigenlijk) en hun muziek verschijnt voortaan bij het Amerikaanse label 88rising. Hun eerste twee albums zijn zeer moeilijk verkrijgbaar maar staan gelukkig wel op Spotify. Jammer dat de muziek die ze na Nainainai uitbrachten mij een beetje tegenviel (zoals de EP Snacktime) maar verder is Atarashii Gakko! voor mij een van de ontdekkingen van het jaar.

04. Hikaru Utada – One Last Kiss
Hikaru Utada, een van de meest populaire en best verkopende Japanse artiesten van de afgelopen twintig jaar, maakte in 2021 een enorme comeback met de single One Last Kiss, als thema van de laatste Evangelion-film. Een fantastische track, die werd geproduceerd met A.G. Cook, de Engelse producer die vooral bekend werd door zijn werk met Charli XCX. Later dit jaar verscheen in opmaat naar het nieuwe album Bad Mode (2022) ook het geweldige Kimini Muchuu (hier de video), wat mij betreft ook een van de tracks van het jaar.

05. BATTEN GIRLS – Watashi koi hajimetatteyo! / ばってん少女隊 – わたし、恋始めたってよ!
Dit is zo’n nummer dat ik heb ontdekt op Twitter, dankzij een muziekjournalist die het noemde. En wat een ontdekking! Van BATTEN GIRLS had ik nog nooit gehoord, en het lijkt een typische Japanse idol-groep te zijn, met keurige (en een beetje tuttige, sorry) meisjes in de leeftijd van 15 tot 21 jaar. Maar wat is わたし、恋始めたってよ een meesterlijk nummer, met een opzwepend drum-‘n-bassritme als basis voor de melancholieke zang. Ook de videoclip, met beelden van de groepsleden bij tori-poorten op prachtige locaties is schitterend. Ik krijg er geen genoeg van.

06. CAPSULE – Hikari no Disco / ひかりのディスコ
Nog een nummer van Yasutaka Nakata, ditmaal van zijn eigen groep CAPSULE. Ook CAPSULE maakte dit jaar een comeback, dus blijkbaar heeft Nakata in coronatijd weer inspiratie gevonden. Ging hij met zijn latere producties voor CAPSULE steeds mee de EDM-kant op, ひかりのディスコ heeft juist weer een retrogevoel. Erg goed gedaan, en fijn om te horen dat Nakata aan experimenteren is met een nieuw geluid (ook voor Perfume en Kyary Pamyu Pamyu).

07. Wednesday Campanella – Alice / 水曜日のカンパネラ – アリス
In 2021 maakte zangeres en blikvanger KOM_I bekend uit Wednesday Campanella te stappen. Je zou verwachten dat dit het einde betekende van de groep, want KOM_I was het gezicht van Wednesday Campanella en beeld- en geluidsbepalend, terwijl de twee overige bandleden nooit in beeld kwamen. Maar, ze gingen toch door en vonden een nieuwe zangeres. Utaha heeft de ondankbare taak om KOM_I op te volgen en dat doet ze helemaal niet slecht, zo blijkt uit de twee singles Alice en Buckingham. Vanzelfsprekend gaat iedereen vergelijken, maar deze eerste kennismaking bevalt mij erg goed.

08. Femme Fatale – Club Moon
Ik weet helemaal niks over Femme Fatale, behalve dat ze uit Japan komen, met zijn tweeën zijn en de producer van Wednesday Campanella (zie hierboven) verschillende tracks voor ze heeft gemaakt. En Club Moon was er hier een van. Een bijzonder aanstekelijk nummer, echt wat ze in het Engels een ‘bop’ noemen. Oftewel een lekker nummertje. Ook Club Moon ontdekte ik dankzij een e-mailnieuwsbrief over Japanse popmuziek.

09. Twice – SOS
De negen dames van de immens populaire K-popgroep Twice zijn bewonderenswaardig productief. In 2021 brachten ze maar liefst twee albums uit: Formula of Love: O+T=<3 in het Koreaans en Perfect World in het Japans. Ook was er in de zomer nog het mini-album (EP) Taste of Love en in december een speciale kerstsingle. Van die EP is dit SOS, naar mij mening een van de beste nummers. Er is geen videoclip van, daarom deze door een fan gemaakte video met de songtekst in diverse talen.

10. Eri Sasaki – Haru no Tonari / 佐々木 恵梨 – はるのとなり
In coronajaar 2021 bood de anime Yuru Camp ideaal en zeer welkom escapisme: een grappige, lieve en heerlijk ontspannen en sfeervolle serie over middelbare scholieren die in de winter gaan kamperen in de Japanse natuur. Voor het eerste seizoen maakte Eri Sasaki het nummer voor de aftiteling (de ‘ending’) en dat deed ze ook weer voor seizoen 2, dat in 2021 verscheen. Haru no Tonari is net zo ontspannen als de serie zelf, en je krijgt direct zin om ook rondom een kampvuurtje te gaan zitten bij je tent ergens in de buurt van Mount Fuji.

11. The Divine Comedy – The Best Mistakes (video)
Een nieuwe track, afkomstig van de in 2022 te verschijnen ‘best of’-verzamelaar Charmed Life. The Best Mistakes is een typisch The Divine Comedy-nummer en dus heel goed.

12. Kero Kero Bonito – The Princess and the Clock (video)
Single van de EP Civilisation II die Kero Kero Bonito in 2021 uitbracht. Ook maakten ze dit jaar samen met Soccer Mommy het nummer romcom 2021, een erg leuk nummer.

13. Chelmico – three hundred million yen / 三億円 (video)
Rapduo Chelmico heeft ernstig behoefte aan geld: 300 miljoen yen per maand, belastingvrij. De gekke videoclip maakt je duizelig maar past heel goed bij dit toffe nummer.

14. Annie – Just Like Honey (op YouTube)
Annie bracht na haar album Dark Hearts uit 2020 dit jaar de EP Neon Nights uit met vijf tracks, waaronder de covers She’s Like The Wind (Patrick Swayze) en Just Like Honey, van The Jesus And Mary Chain. De echt fanatieke fans konden via Annie’s website een van de slechts 333 cd’s aanschaffen die er van de EP zijn gemaakt.

15. No Rome – Spinning with Charli XCX & The 1975 (video)
Charli XCX bracht in 2021 twee singles uit in voorbereiding op haar volgend jaar te verschijnen nieuwe studioalbum Crash. Maar als ik eerlijk ben vond ik die allebei minder leuk dan Spinning, samen met producer No Rome en The 1975.

Reacties zijn gesloten.