Björk in Gent: Utopia op het Sint-Pietersplein

Björk in Gent: Utopia op het Sint-Pietersplein

Net als Rome heeft Gent een Sint-Pietersplein. Ook dit plein wordt gedomineerd door een kerk, de Onze-Lieve Vrouw Sint-Pieterskerk. Niet door Michelangelo ontworpen (helaas), en ook zijn er geen zuilengalerijen van Bernini. Wél komen ook op het Gentse Sint-Pietersplein regelmatig duizenden mensen bijeen, voor diverse evenementen. Zo was woensdag 11 juli Björk in Gent, voor een openluchtconcert op dit plein. Voor het eerst in jaren was Björk weer in de buurt van Nederland. Dus tijd om de trein te pakken naar Gent, want Björk live is altijd bijzonder. Bloemen die het Sint-Pietersplein opfleurden waren er overigens ook, want die stonden bij Björk op het podium.

Björk in Gent Utopia Sint-Pietersplein
Foto door Santiago Felipe (facebook.com/bjork)

De trein werd uiteindelijk de bus, vanwege staking bij de Belgische spoorwegen. Maar gelukkig ging de reis helemaal goed. Björk kwam naar Gent in het kader van de tournee rond haar album Utopia uit 2017. Na het donkere Vulnicura (2015) is Utopia een optimistische plaat, die in het teken staat van de liefde en geluk. Utopia als een ideale wereld, waar techniek en natuur harmonieus samengaan. De natuur is letterlijk terug te horen in de vogel- en andere dierengeluiden die door heel Utopia heen verwerkt zijn. Zoals vaker werkte Björk op Utopia ook muzikaal rond een specifiek thema. Ditmaal is een belangrijke plek ingeruimd voor dwarsfluiten, met een vrouwelijk IJslands fluitseptet (Viibra) dat in veel nummers te horen is. De natuurgeluiden en fluiten waren ook in Gent zeer aanwezig.

Na lang wachten, twee voorprogramma’s (Klein en Lanark Artefax) en nog meer wachten – nu wel met vogels uit Venezuela als soundtrack – begon Björk dan eindelijk. Het podium was veranderd in een tuin vol planten en bloemen. Een ronddraaiend podium inclusief trapje bood plek aan het fluitseptet. Zoals altijd bij Björks concerten waren er prachtige visuals, met onder meer veel natuurbeelden, en een mooie lichtshow vol lasers. Zeker toen het steeds donkerder werd, was dit heel gaaf. Björk zelf was natuurlijk ook weer bijzonder gekleed, met een gouden masker inclusief voelsprieten.

Björk in Gent Sint-Pietersplein masker
Björk in Gent op het Sint-Pietersplein. Foto door Santiago Felipe (facebook.com/bjork)

Het was de zesde keer dat ik Björk live zag, en opnieuw werd ik direct geraakt door haar zang. Ze zingt live gewoon heel erg goed. Helaas ging dat soms wel een beetje verloren, omdat er regelmatig gebruik werd gemaakt van haar gesamplede stem om de verschillende zanglijnen live te kunnen nabootsen. Het overgrote deel van het concert was gebaseerd op Utopia. Wel speelde ze enkele oude nummers, zoals Human Behaviour, haar doorbraaksingle, afkomstig van Debut (1993). Nu in een nieuw arrangement voor de dwarsfluiten, en dat was heel tof. Van Debut werd ook Anchor Song gespeeld, en hoewel ik dat nummer op de plaat vroeger het liefst oversloeg was het nu heel mooi (hier de versie bij Jools Holland). Sowieso was de muziek dik in orde, met naast de fluitisten ook een harpiste, een ‘elektronicaman’ en een percussionist/drummer.

Björk in Gent Sint-Pietersplein Utopia lasers
Lasers op het Sint-Pietersplein

Of het publiek de vele nieuwe nummers van Utopia kon waarderen weet ik niet goed. Ik had een plekje in de zogenaamde ‘golden circle’: dicht bij het podium, maar daar betaal je wel flink extra voor, en de mensen om mij heen waren ongetwijfeld ook fans. Maar wat de gemiddelde concertganger ervan vond kan ik moeilijk zeggen. De locatie en de show waren in ieder geval heel bijzonder. Wel vond ik het jammer dat Björk in Gent niet veel langer speelde een reguliere festivalshow. Ze had best wat meer nummers mogen spelen, en zeker wat meer van oudere albums, maar om 23:00 uur was het echt afgelopen. Ook miste ik de echte uitsmijter. Notget (van Vulnicura) was tof, maar ze had ook kunnen eindigen met een echte klapper waardoor iedereen het Sint-Pietersplein in euforie had kunnen verlaten. Desondanks was het een show die ik niet had willen missen.

2 gedachten over “Björk in Gent: Utopia op het Sint-Pietersplein

    1. Nou, bijvoorbeeld Declare Independence, Army of Me, Pluto of de mash-up van Hyperballad en Freak (van LFO). En dan vergeet ik nog bijna Mutual Core!

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.