Wie & wat

Wie & wat

Welkom!
Hallo en welkom op mijn website! Mijn naam is Ingmar Vroomen, ik ben historicus en ik woon in Rotterdam.

Ik heb Maatschappijgeschiedenis gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2012 promoveerde ik aan dezelfde universiteit op een onderzoek naar pamfletten in de 17e-eeuwse Nederlandse Republiek. Een digitale versie van mijn proefschrift is hier te vinden. Ook werkte ik verschillende jaren als wetenschappelijk docent geschiedenis bij de afdeling Geschiedenis van de Erasmus School of History, Culture and Communication .
Mijn historische interesses zijn Nederlandse en Europese geschiedenis, en dan vooral – maar zeker niet uitsluitend! – de vroegmoderne tijd (16e-18e eeuw). Ik ben gastonderzoeker bij het team dat de correspondentie van raadpensionaris Johan de Witt (1625-1672) onderzoekt. Dit doen we vanuit het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en de Johan de Witt Stichting.
Daarnaast ben ik zeer geïnteresseerd in (pop)muziek. Die interesses kon ik kwijt als projectmanager bij de Centrale Discotheek Rotterdam/Muziekweb, een van de grootste muziekbibliotheken van Europa.
Sinds 2020 werk ik bij het Stadsarchief Rotterdam.

Meer:
Linkedin
Erasmus School of History, Culture and Communication
Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis
Project Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672) / Johan de Witt Stichting
CDR/Muziekweb
Stadsarchief Rotterdam

Wat?
Op deze website schrijf ik over geschiedenis, muziek en andere zaken. Ik ben deze website puur begonnen voor eigen vermaak, en ik heb er verder geen enkele wetenschappelijke of journalistieke pretenties mee. De afgelopen jaren is het aantal stukjes dat ik hier schrijf helaas minder dan toen ik begon. Maar als ik tijd (en inspiratie) heb plaats ik graag weer iets.

Afbeelding?
De afbeelding boven aan de website is een uitsnede van het schilderij Het oorlogsschip Brielle op de Maas voor Rotterdam uit 1689, door Ludolf Bakhuysen (1630/1-1708).
We zien het schip waarmee stadhouder Willem III in 1688 de oversteek naar Engeland zou maken, om koning Jacobus II van de troon te stoten en vervolgens zelf koning te worden: de Glorious Revolution. De vlag van het schip draagt het motto ‘Pro religione et libertate’ (voor de religie en de vrijheid). Op de achtergrond zien we de 17e-eeuwse ‘skyline’ van Rotterdam, met onder meer de toren van de Grote of Sint-Laurenskerk.
Het schilderij maakt deel uit van de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

Het oorlogsschip Brielle op de Maas voor Rotterdam

Naam?
De inspiratie voor de titel van deze website vond ik onder meer bij het prentenboek Tekens van de tijd, bedacht en getekend door Peter Cross en verteld door Peter Dallas Smith. In 1982 verscheen een Nederlandse vertaling bij uitgeverij Ploegsma, Amsterdam (het boek is niet meer leverbaar). Tekens van de tijd gaat over de strijd tussen twee fantasievolkeren: de zomerwezens Boffers, die vriendelijk en zachtaardig zijn, en de kille en oorlogszuchtige Bijters, winterwezens. In de zeer gedetailleerde tekeningen wordt veel aandacht besteed aan de natuur en de seizoenen en zitten overal grapjes verstopt. Op de website van de tekenaar is meer informatie te vinden.

Tekens van de tijd boffers bijters Peter Cross