Wie & wat

Wie & wat

Wie?
Dit is de website van Ingmar Vroomen, historicus, woont in Rotterdam.
Ingmar Vroomen studeerde Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en promoveerde in 2012 aan dezelfde universiteit op een proefschrift over pamfletten in de 17e-eeuwse Nederlandse Republiek. Tevens werkte hij meerdere jaren bij de afdeling Geschiedenis van de Erasmus School of History, Culture and Communication als wetenschappelijk docent geschiedenis.
Historische interesses: Nederlandse en Europese geschiedenis, en dan vooral – maar zeker niet uitsluitend! – de vroegmoderne tijd (16e-18e eeuw). Ingmar Vroomen is als gastonderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Hier maakt hij deel uit van het team dat onderzoek doet naar de correspondentie van raadpensionaris Johan de Witt (1625-1672).
Daarnaast is Ingmar Vroomen zeer geïnteresseerd in (pop)muziek. Hij werkt als projectmanager bij de Centrale Discotheek Rotterdam/Muziekweb.

Meer:
Linkedin
Erasmus School of History, Culture and Communication
Erasmus Center for Early Modern Studies
Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis
Project Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
CDR/Muziekweb
Last.fm

Wat?
Geschiedenis, muziek en andere zaken dus. Deze website is gemaakt voor eigen vermaak, en heeft geen enkele wetenschappelijke of journalistieke pretenties.

Afbeelding?
De afbeelding boven aan de website is een uitsnede van het schilderij Het oorlogsschip Brielle op de Maas voor Rotterdam uit 1689, door Ludolf Bakhuysen (1630/1-1708).
We zien het schip waarmee stadhouder Willem III in 1688 de oversteek naar Engeland zou maken, om koning Jacobus II van de troon te stoten en vervolgens zelf koning te worden: de Glorious Revolution. De vlag van het schip draagt het motto ‘Pro religione et libertate’ (voor de religie en de vrijheid). Op de achtergrond zien we de 17e-eeuwse ‘skyline’ van Rotterdam, met onder meer de toren van de Grote of Sint-Laurenskerk.
Het schilderij maakt deel uit van de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

Het oorlogsschip Brielle op de Maas voor Rotterdam

Naam?
Inspiratie voor de titel van deze website werd mede gevonden bij het prentenboek Tekens van de tijd, bedacht en getekend door Peter Cross en verteld door Peter Dallas Smith. In 1982 verscheen een Nederlandse vertaling bij uitgeverij Ploegsma, Amsterdam (het boek is niet meer leverbaar). Tekens van de tijd gaat over de strijd tussen twee fantasievolkeren: de zomerwezens Boffers, die vriendelijk en zachtaardig zijn, en de kille en oorlogszuchtige Bijters, winterwezens. In de zeer gedetailleerde tekeningen wordt veel aandacht besteed aan de natuur en de seizoenen en zitten overal grapjes verstopt. Op de website van de tekenaar is meer informatie te vinden.

Tekens van de tijd boffers bijters Peter Cross